Programma 2024

Rechtvaardige thuis: zacht voor kwetsbaren, hard voor profiteurs

We willen mensen die het moeilijk hebben bij de hand nemen en hen op weg helpen naar de sociale voordelen waar ze recht op hebben - maar die ze veelal niet kennen. We stellen vast dat het infoblad van de stad hiervoor niet volstaat want velen vinden niet de juiste weg naar hulp en sociale voordelen. Bovendien is er door een tekort aan personeel een te hoge werkbelasting op de sociale dienst.

Anderen daarentegen vinden die weg heel goed en genieten onder valse voorwendsels wel van heel wat sociale voordelen. We willen de mensen die onterecht profiteren van sociale voordelen, actief opsporen om nog meer middelen vrij te maken voor hen die deze echt nodig hebben.

Zo zijn sociale woningen voor mensen die het nodig hebben wegens hun gezinssituatie en/of beperkte financiële draagkracht, maar niet om levenslang goedkoop of in een te grote woning te kunnen blijven wonen. Mensen met eigendom in het buitenland, een voldoende hoog inkomen of voldoende financiële middelen horen niet thuis in een sociale woning. Ze zijn er ook mee voor verantwoordelijk dat mensen die er écht een nodig hebben jaren op een wachtlijst blijven staan.

We willen zo veel mogelijk Lokeraars aan het werk te krijgen omdat werken het beste wapen is tegen armoede en bovendien de beste manier om te integreren in de maatschappij. Voor werklozen en leefloners kunnen gemeenschapsdienst en vrijwilligerswerk een stimulerende opstap zijn.

Vijftig jaar lang was er in Lokeren sprake van het oprichten van een sociaal dienstencentrum. Nu is er eindelijk één. Lokeren heeft samen met Moerbeke echter recht op vier dienstencentra. Dus waarom niet één in elke deelgemeente? Een sociaal restaurant kan een belangrijke aanvulling zijn. Ook de werking van de sociale kruidenier kan nog verbeterd worden.

 

Daarom pleiten we voor:
  1. Een aanklampende sociale dienstverlening voor wie het nodig heeft maar niet voor wie er onterecht van profiteert. We eisen een onderzoek naar roerend en onroerend vermogen in binnen- en buitenland bij aanvraag van dienstverlening maar ook voor het behoud van sociale voordelen en een sociale woning.
  2. Stimuleren van gemeenschapsdienst en vrijwilligerswerk. We koppelen die – waar mogelijk - als voorwaarden aan sociale voordelen.
  3. Sociale dienstencentra met meer personeel - mogelijks als buurtpunten - in de deelgemeenten evenals een sociaal restaurant naast een efficiëntere werking van de sociale kruidenier.

Tijdig thuis: weg van de stilstand

De wegen in Lokeren slibben dicht door ongebreidelde verkavelingsdrift en vastgoedprojecten. Het huidige stadsbestuur doet vooraf geen mobiliteitsstudies maar alleen wanneer er problemen opduiken, zoals voor het afrittencomplex E17 en het industriepark. Nog al te vaak zijn er ongevallen op de E17 aan afrit Lokeren.

De stad moet vooraf zelf en in overleg met de Vlaamse en federale regering mobiliteitsstudies laten uitvoeren om verkeersproblemen te voorkomen vooraleer noodzakelijke infrastructuurwerken uit te voeren. Er zijn zelfs veel digitale gegevens beschikbaar, die amper worden gebruikt. Nu moet men te vaak extra kosten maken om de plannen achteraf bij te sturen, zoals aan de ‘Stonehenge’- rotonde op het Stationsplein.

We vragen ook aandacht voor de zwakke weggebruikers, namelijk de fietsers en de voetgangers. In de verschillende wijken maar vooral in de winkelstraten in het centrum moeten de voetpaden en de fietspaden toegankelijker, breder en veiliger worden. Een veilige fietsverbinding naar de scholen, tussen het centrum en de verschillende dorpen en wijken en naar opstapplaatsen voor openbaar bus- of treinvervoer is een absolute noodzaak opdat iedereen zich vlot, duurzaam en veilig zou kunnen verplaatsen.

De rechtstreekse treinverbinding van Lokeren met Brussel moet behouden blijven. Het station moet bovendien gemoderniseerd en toegankelijker gemaakt worden. Het verhogen van de perrons om het instappen veiliger en voor minder mobiele personen ook toegankelijker maken, is een minimum. 

 

Daarom pleiten we voor:
  1. Datagestuurde mobiliteitsoplossingen voor de files en knelpunten evenals voor veiliger verkeer in overleg met de Vlaamse en federale overheid.
  2. Veilige fietspaden die woonkernen, de scholen en de opstapplaatsen voor openbaar vervoer met elkaar verbinden maar ook brede en veilige voetpaden in winkelstraten en woonkernen
  3. Voor het behoud van de rechtstreekse treinverbinding Lokeren-Brussel en voor een moderner en toegankelijker station met veiliger perrons. 

Gezonde thuis: dag en nacht gezondheidszorg & altijd binnen handbereik

Een stadsbestuur is mee verantwoordelijk voor een goede gezondheidszorg voor zijn inwoners. Het huidige stadsbestuur moest na jaren slecht beleid zijn ziel en zijn ziekenhuis aan Vitaz Sint-Niklaas laten. De stad moest zelf nochtans amper financieel tussenkomen want een ziekenhuis krijgt bijna al zijn geld van de overheid en van de afdrachten van de specialisten.

De sluiting van het moederhuis was een harde domper voor vele Lokerse vrouwen, die dan ook niet in Sint-Niklaas maar massaal in Gent gaan bevallen. Voor bijna alle zorg moeten patiënten trouwens nu naar Sint-Niklaas. De service naar de patiënten is daar volgens veel Lokeraars niet goed genoeg.

De spoedgevallendienst in Lokeren werd gedegradeerd tot een medische hulppost die alleen overdag open is. In het weekeinde en ‘s nachts moet de zieke altijd naar Sint-Niklaas maar ook overdag worden de meeste patiënten zelfs voor vrij gewone zaken nog gewoon doorgestuurd naar Sint-Niklaas.

Het stadsbestuur pakt uit met een zogenaamd ‘nieuw ziekenhuis’, in feite een polikliniek met een beperkt aantal bedden. De fel geprezen ‘focused clinic’ zal daar weinig verandering in brengen want de focus ligt daar en dan nog in de verre toekomst enkel op orthopedie, artrose en revalidatie.

In het weekeinde kan men alleen overdag terecht in de huisartsenwachtpost in Lokeren zelf, maar niet ’s nachts. Het aantal huisartsen blijft dalen. Heel wat praktijken hebben een patiëntenstop. Veel huisartsen gaan binnenkort met pensioen wat het tekort nog nijpender maakt. Officieel heeft Lokeren al enkele jaren een huisartsentekort. Lokeraars kunnen al langer moeilijk terecht bij een huisarts wat dan weer leidt tot overbelasting van de dienst spoedgevallen. Ook meer dan de helft van de Moerbekenaars ervaart volgens recent onderzoek een huisartsentekort: dit is de op één na hoogste score in Vlaanderen. Sommige gemeenten zoeken daarom naar oplossingen, onder andere door geld vrij te maken voor artsen die zelf een opvolger zoeken of door gebouwen ter beschikking te stellen zoals onlangs in Moerbeke werd aangekondigd. Dat moet ook in Lokeren kunnen.

 

Daarom pleiten we voor:
  1. Een volwaardige dienst spoedgevallen 24u/24u en 7d/7d in Lokeren zelf.
  2. Een volwaardige huisartsenwachtpost naast een dienst spoedgevallen met verplichte triage via het oproepnummer 1733.
  3. Ondersteuning van huisartsenpraktijk(en) zoals recent voor Moerbeke. 

Veilige thuis: terug naar strikte nultolerantie

Van de ooit zo geprezen nultolerantie in Lokeren is al lang geen sprake meer. De talrijke incidenten in de afgelopen jaren aan de scholen en rond het station bewijzen dit overduidelijk. Op veel openbare plaatsen zoals rond het station tiert de criminaliteit en de drughandel welig. Veel Lokeraars voelen zich daardoor niet meer veilig in eigen stad.

Het sluiten van drugcafés alleen volstaat niet. Vooral de dealers moeten zeer streng aangepakt worden, maar ook de gebruikers moeten we aanspreken want zij zorgen ervoor dat de criminele drugsactiviteit winstgevend blijft. Alleen een streng handhavingsbeleid op publieke plaatsen en bij fuiven of andere evenementen maar gekoppeld aan hulpverlening, begeleiding en preventie werkt. De uitwassen van het criminele circuit binnen de reguliere economie moeten met de digitaal beschikbare Graydon-analyse opgespoord worden en bestreden worden.

Ook zwerfvuil en sluikstorten moeten terdege worden aangepakt en bestraft. We weten waar de hotspots zijn en moeten daar actie ondernemen.

Overdreven snelheid aanpakken, is belangrijk waar het de veiligheid dient. Maar ook andere verkeersovertredingen die de rust en de veiligheid in gedrang brengen, moeten bestraft worden zoals overlast en patsersgedrag met auto’s, moto’s en elektrische steps. Dat kan door meer controles en door het aanpassen en uitbreiden van het politiereglement en het GAS-boetesysteem voor al wie ouder is dan 14 jaar én met directe digitale inning. Ook geluidsflitspalen kunnen een meerwaarde betekenen.

Er moeten meer camera’s komen op de invalswegen, in fietsstraten en op risicoplaatsen voor sluikstorten en criminele activiteiten. Die camera’s moeten dan ook wel degelijk effectief gebruikt worden, wat nu niet altijd het geval is. 

 

Daarom pleiten we voor: 
  1. Nultolerantie en lik-op-stukbeleid voor druggebruik, drughandel en illegale bedrijven.
  2. Efficiënt maar vooral effectief gebruik van camera’s, het installeren van bijkomende camera’s en het opzetten van meer buurtinformatienetwerken (BIN’s).
  3. Aanpassing van het politiereglement met uitbreiding van het GAS-boetesysteem voor al wie 14 jaar of ouder is met mogelijkheid tot directe digitale inning maar ook begeleiding, hulpverlening en preventie. 

Warme thuis: kwaliteitsvol en warm samenleven

Om in Lokeren kwaliteitsvol te kunnen samenleven in een warme gemeenschap moet er meer aandacht gaan naar de noden van alle leeftijdscategorieën, zowel die van de jeugd, de ouderen als van de jonge gezinnen of minder jonge gezinnen. Er moet een actief inburgeringsbeleid komen voor nieuwkomers.

Voor het snel toenemend aantal senioren kan men maar echt goed zorg dragen wanneer men hun talrijke en niet ingevulde noden in kaart brengt. Na een grondige studie van deze noden, zoals dat in andere gemeenten al gebeurde, kan men daar het beleid op afstemmen.

De toenemende vergrijzing vergroot ook de zorgnoden. Wij zullen moeten blijven investeren in alternatieve zorginitiatieven zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen want de woonzorgcentra worden onbetaalbaar. De meeste ouderen kiezen er trouwens voor om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Meer investeren in dagopvang en kortverblijf kan hier een oplossing zijn want nu moeten bejaarde Lokeraars hiervoor naar Zeveneken. Het ouderenbeleid in Lokeren kan dus beter, veel beter.

Ook de noden van de groeiende jongere bevolkingsgroep zijn groot en moeten in kaart gebracht worden. De kinderopvangplaatsen zijn vandaag schaars. De stad moet de regie in handen nemen en zorgen voor een sterker aanbod van opvangplaatsen en activiteitmogelijkheden die betaalbaar en toegankelijk zijn. Het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteit) is daarvoor een hefboom. Voor de heel jonge Lokeraars moet er voldoende en kwaliteitsvolle kinderopvang zijn.

 

Daarom pleiten we voor:
  1. Een behoeftenonderzoek van alle leeftijdsgroepen van senioren tot jongeren om beleid bij te sturen.
  2. Investeringen in alternatieve woonvormen, in dagopvang en kort verblijf om ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis te kunnen laten wonen.
  3. Een sterker aanbod van kinderopvangplaatsen en activiteiten die betaalbaar en toegankelijk zijn voor jonge gezinnen.

Goed beheerde thuis: optimale dienstverlening en financiële balans

De gemeentemonitor toont aan dat de tevredenheid over de dienstverlening in Lokeren en Moerbeke is gedaald. Die dienstverlening is niet toekomstgericht en houdt onvoldoende rekening met het stijgend aantal inwoners, met de minder mobiele inwoners en met inwoners die digitaal onvoldoende mee zijn. Buurtpunten zijn daarvoor de oplossing. Samen met privépartners brengen we in buurten allerlei basisvoorzieningen samen rond een sociaal ontmoetingspunt of een sociaal dienstencentrum: postpunt, afhaalpunt voor pakjes, bankautomaat, basisvoedselvoorziening zoals bakker(automaat), kruidenier en natuurlijk een loket voor allerlei administratieve zaken.

Veel adviesraden bestaan alleen op papier of werden opgedoekt zoals de milieuraad. Met de adviezen van de adviesraden die wel actief zijn, houdt men amper rekening. We lezen dat in de vele memoranda van adviesorganen die in aanloop naar de verkiezingen opgemaakt zijn.

Het huidige stadsbestuur organiseert zogenaamde inspraakmomenten die echter alleen dienen om het eigen(zinnig) beleid te verdedigen of te promoten. Al te vaak moeten enkele mondige burgers en oppositiepartijen protesteren om onzorgvuldige beslissingen van het stadsbestuur bij te kunnen sturen. Voorbeelden zijn er genoeg: Daknamse bossen (verkaveling), Heirbrugpark (watersnood), Beekstraat (inzakkingen), Spoelepark (beheer), moskee( vergunningen), enz…

De schuldgraad per inwoner is zowel in Lokeren als in Moerbeke geëxplodeerd en bedraagt nu voor Lokeren 518 euro en voor Moerbeke zelfs 2260 euro per inwoner. De fusie helpt hier wel want Vlaanderen neemt voor 500 euro per inwoner die schuld over. Maar: aan de voor de stadskas zeer lucratieve vastgoedoperaties komt ooit een einde. Bovendien gaat er te veel geld naar prestigieuze projecten waar niemand om gevraagd heeft en waar slechts enkelingen kunnen van genieten. Dit geld zou beter besteed worden aan basisdienstverlening voor alle Lokeraars, zoals bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.

 

Daarom pleiten we voor:
  1. De herwaardering van de adviesraden tot echte inspraakorganen en volksraadplegingen waar men wel rekening mee houdt.
  2. De aanpassing van de dienstverlening aan het stijgend aantal inwoners met de uitbouw van buurtpunten en bijzondere aandacht voor diegenen die niet digitaal verbonden zijn.
  3. Een financiële langetermijnstrategie om basisopdrachten van een stad te kunnen blijven garanderen en betalen.

Groene thuis: feller naturel

We vragen aandacht voor het bevorderen van het milieu, de natuur en duurzaamheid met haalbare doelen, duurzame stadsontwikkeling, groene mobiliteit, energie-efficiëntie, afvalbeheer, biodiversiteit, dierenwelzijn en klimaataanpassing.

Een stad die zichzelf fel naturel noemt, moet meer doen voor het behoud van zijn natuur en voor duurzaamheid. Verstedelijking, intensivering van de landbouw, kappen van bossen, algehele vervuiling en ook talrijke vastgoedprojecten tasten de natuurlijke leefomgeving aan. Nochtans is behoud van de open ruimte met respect voor landbouw en natuur perfect mogelijk. Landbouwers en natuur zijn immers geen concurrenten maar partners. Landbouwers zijn bovendien ondernemers die respect verdienen. Dat geeft men hen echter niet door te doen alsof er niets moet gebeuren.

De bebouwingsgraad in het feller naturel Moerbeke ligt op 14,9% maar de bebouwingsgraad in Lokeren ligt met 33% boven het Vlaamse gemiddelde van 28,9%. Het stadsbestuur moet in ieder geval dringend participeren aan het bosproject met de andere Wase gemeenten en aan het project Nationaal Park Scheldevallei.

De bestaande natuur dient meer toegankelijk gemaakt te worden voor wandelaars en fietsers met respect voor de soms zeer gevoelige natuur. Een trage wegennetwerk kan hiervoor meer ruimte maken. Respectvol omgaan met de natuur vraagt ook een aanpak van het vele zwerfvuil en het sluikstorten.

Op het vlak van duurzaamheid en efficiënt energieverbruik, zoals het gebruik van zonnepanelen en een elektrisch wagenpark, doet Lokeren te weinig. Dat geldt voor het stadspatrimonium maar ook voor zowel de sociale woningen als voor de privé-woningen. Dit helpt nochtans om wonen betaalbaarder te maken. 

 

Daarom pleiten we voor:
  1. Het stoppen van de verkavelingsdrift, het vrijwaren van de open ruimte met respect voor landbouw, natuur en economie en ook het deelnemen aan alle regionale en Vlaamse initiatieven voor natuurbehoud en duurzaamheid.
  2. Een trage wegennetwerk om meer ruimte te maken voor wandelaars en fietsers maar met respect voor de gevoelige natuur.
  3. Energiebesparing door een energiescan van gemeentelijke gebouwen, sociale en privéwoningen en door gezamenlijke energieprojecten.

Vlaamse thuis: Vlaams gemeenschapsgevoel & verbindend Nederlands

Het huidige stadsbestuur heeft weinig aandacht voor het Vlaamse gemeenschapsgevoel, voor het Nederlands als voertaal en voor het eigen erfgoed. Lokeraars met migratieachtergrond die onvoldoende Nederlands spreken, blijven zich uitsluiten uit de samenleving. De Vlaamse feestdag wordt amper gevierd, kennis van het Nederlands wordt niet gestimuleerd en men springt onzorgvuldig en respectloos om met erfgoed o.a. op de begraafplaatsen.

Er zijn te weinig initiatieven om de Vlaamse cultuur, het Nederlands, het roerend en onroerend erfgoed zoals de reuzen en de wijkfeesten en het toerisme voor de gewone mens te koesteren en te promoten. Het bevorderen van een gemeenschapsgevoel door actief inburgeringsbeleid is nochtans een kerntaak voor een stadsbestuur. Dit vereist samenwerking en een open dialoog met alle inwoners en tussen de verschillende gemeenschappen met respect voor elkaars cultuur. Zo kunnen we samen een inclusieve en dynamische samenleving opbouwen, en een Vlaanderen en Lokeren waar iedereen zich thuis voelt. 

 

Daarom pleiten we voor:
  1. Meer inzetten op het behoud van ons rijk Lokers erfgoed en op toeristische promotie.
  2. Van 11 juli een echte Vlaamse feestdag maken en intenser samenwerken met de vele buurtfeesten van Vlaanderen Feest.
  3. Inzetten op actieve inburgering en niet op tolken maar op kennis van het Nederlands als taal die alle Lokeraars met elkaar verbindt en als enige bestuurs- en onderwijstaal. Een open dialoog tussen de gemeenschappen met respect voor elkaars cultuur is nodig.  

Aangename thuis: verenigingen als kloppend hart van een bruisende stad

Verenigingen vormen het kloppend hart van de samenleving en verdienen daarom logistieke en financiële steun. Veel Lokerse sportclubs beschikken over onvoldoende sportinfrastructuur zoals sporthallen en velden, en moeten daarom uitwijken naar omliggende gemeenten. Een zwemparadijs, een vernieuwd voetbalstadion en een professionele hockeyinfrastructuur zijn mooi maar de andere sporten mogen niet in de kou blijven staan want er is een grote nood aan bijkomende sportinfrastructuur.

Het afhuren van lokalen en infrastructuur kost veel geld aan verenigingen die niet over eigen infrastructuur beschikken. Infrastructuursubsidies van de stad en de Vlaamse overheid aan verenigingen zouden moeten toegekend worden met als voorwaarde dat deze lokalen en infrastructuur voor een redelijke prijs moeten beschikbaar zijn voor andere sporten en verenigingen. Dit is nu niet altijd het geval, zoals bij de kunststofvelden van voetbal en hockey. 

Ook de infrastructuur van de scholen moet voor verenigingen en sporten beschikbaar zijn.

Talrijke verenigingen voor jong en oud staan open voor alle Lokeraars, blijven niet beperkt tot hun eigen kring en bevorderen dus het samenleven. Ze kampen evenwel met een dalend aantal vrijwilligers. Ze verdienen meer steun voor initiatieven die van Lokeren opnieuw een bruisende stad kunnen maken. De stad moet bij voorkeur eigen clubs en verenigingen financieel ondersteunen om evenementen te organiseren met vrijwilligers en niet de tekorten bijpassen van organisaties van commerciële organisatoren.

Verenigingen verdienen ook meer logistieke hulp om hun organisaties goed en veilig te kunnen laten verlopen. Subsidies aan verenigingen moeten ook evenredig toegekend worden op basis van kwaliteitscriteria voor bestuursleden, (jeugd)trainers, openheid naar alle Lokeraars, jeugdwerking, communicatie in het Nederlands enz.

Het bevorderen van de gezondheid door sportbeoefening start het best op jonge leeftijd. Het SportKompas onderzoekt bij kinderen van 8 tot 10 jaar de motorische vaardigheden, voorkeuren en persoonlijkheidskenmerken en kan hen te helpen bij het kiezen van de juiste sport(en). 

 

Daarom pleiten we voor:
  1. Het koppelen van subsidies voor niet-commerciële verenigingen aan kwaliteitsnormen zoals openstaan voor iedereen, een open infrastructuur, een opleidingsniveau van trainers en bestuurders, het gebruik van het Nederlands en een bewijs van goed gedrag en zeden voor elkeen die minderjarigen begeleidt.
  2. Een verenigingsloket voor logistieke steun aan verenigingen bij organisaties.
  3. Het toegankelijk maken van het SportKompas voor alle scholen en leerlingen.

Welvarende thuis: hartverwarmende steun voor lokale ondernemers

We dragen het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt, en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen. Lokeren telt meer lege uitstalramen dan 10 jaar geleden, meer dan het Vlaamse gemiddelde.

De stad- en dorpskernen moeten leefbare kernen worden. Met een goed afgebakend kernwinkelgebied kan de stad werk maken van een evenwichtig en bereikbaar centrum met plaats voor speciaalzaken, kleinhandel en horeca maar even goed met aandacht voor wonen, vrije tijd en groene ruimtes. Grote winkelcentra buiten het centrum zouden niet meer mogen vergund worden. De winkelcentra die sluiten, zouden een andere bestemming moeten krijgen.

We willen een ondernemingsvriendelijk klimaat creëren door het beperken van de administratieve lasten voor onze ondernemers. We richten daarom een ondernemersloket in zodat het voor iedereen duidelijk is waar ondernemers met hun vragen en bezorgdheden terecht kunnen.

Waar de markt gaten laat vallen, kan het lokaal bestuur ook actief ingrijpen. Leegstand in de winkelstraten of onbenutte gronden op de bedrijventerreinen zijn gemiste kansen. Via een actief leegstandsbeleid (enerzijds leegstandstaks maar anderzijds subsidies bij renovatie) of door het voortouw te nemen in (her)bestemming van gronden en gebouwen zorgt een lokaal bestuur voor nieuwe impulsen in het lokaal ondernemerschap.

 

Daarom pleiten we voor:
  1. Een stedenbouwkundige verordening en ruimtelijk uitvoeringsplan om een kernwinkelgebied af te bakenen met gepaste vormen van kleinhandelsactiviteit zoals speciaalzaken, winkels of horeca. Dit gebied dienen we bereikbaar te houden voor iedereen met een aanbod van parkeerplaatsen, verkeersluwe straten en fietsenstallingen, en sfeervol inrichten van de openbare ruimtes met terrassen en groen.
  2. Het organiseren van ondernemingsvriendelijke dienstverlening met een ondernemersloket, het vereenvoudigen van de belastingen met incentives voor innovatie en het voorrang verlenen aan eigen ondernemers als stadsleveranciers.
  3. Een gericht subsidiereglement naar ondernemers toe om de verwaarloosde panden aan te pakken, gespijsd door een leegstandstaks.