Werken kosten ons één vijfde omzet!

Op 1 oktober 2016

Bron: HLN online

 

Het zijn bange dagen voor de lokale middenstand in de stationsomgeving. Door de ingrijpende werken op de Markt zien ze steeds minder klanten in hun winkel. Bovendien lappen heel wat chauffeurs de tijdelijke rijrichting in de Stationsstraat aan hun laars. Samen met OCMW-raadslid Eddy Van Bockstal (N-VA) vragen de handelaars het stadsbestuur om de bereikbaarheid van hun winkels in de verf te zetten met een spandoek. (YDS)

 

De ingrijpende werken aan de Prosper Thuysbaertlaan zorgen niet alleen voor kopzorgen bij chauffeurs die het centrum willen bereiken. De handelszaken in de Stationsstraat en op het Stationsplein merken duidelijk het effect van het afsluiten van de belangrijke verkeersader langs de postbrug.

"We draaien gemiddeld allemaal een vijfde minder omzet", zucht Brunhilde Van Boven van krantenwinkel Press Shop. "Bovendien werden we totaal verrast door de start van de werken. Pas op de eerste dag van de werken kregen we een infobrief en later werd er ook nog een infovergadering ingelast."
 

A4-posters

De grootste doorn in het oog van de handelaars is echter dat er nauwelijks aangeduid staat dat hun zaken bereikbaar blijven tijdens de werken. "Er staat aan de toegang tot het Stationsplein weliswaar een bord met die boodschap, maar dat gaat verloren tussen alle andere oranje-zwarte mededelingen", schetst OCMW-raadslid Eddy Van Bockstal (N-VA). "Elke handelaar probeert dan ook met alle middelen zijn bereikbaarheid duidelijk te maken aan de klanten en het resultaat is een allegaartje aan A4-posters die her en der worden aangeplakt. Het zou toch mogelijk moeten zijn om een tweetal spandoeken te voorzien aan de toegang naar het Stationsplein én de Stationsstraat met een duidelijke tekst en route die klanten en passanten kunnen volgen om de handelaars te bereiken."
 

Bekeuringen

Schepen van middenstand Peter De Witte (Open Vld) toont begrip voor de verzuchtingen van de handelaars en wil de kwestie volgende week ter sprake brengen op de middenstandsraad. "Uiteraard moeten we wel het wettelijke kader respecteren, maar we kunnen daar alvast nog eens de timing van de werken overlopen." Burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) roept op zijn beurt op tot geduld. "Enkel tijdens de eerste fase van de werken, die duurt tot begin november, is de route langs de Stationsstraat en postbrug afgesloten."

Intussen lappen wel heel wat autochauffeurs de tijdelijke omleiding aan hun laars door op het Stationsplein de Stationsstraat in te slaan. Daardoor rijden er geregeld auto's in twee richtingen in de straat die voorzien is voor éénrichtingsverkeer. Volgens de handelaars kwam de politie al ter plaatse om bekeuringen uit te schrijven, maar voorlopig zonder veel resultaat, zo blijkt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is