Tussenkomst Jasmien Van Bockstal

Op 29 oktober 2016

Bron Het Laatste Nieuws.
Ploegstraat huizen lopen nu al onder bij onweer.

 

De bestuursmeerderheid van Lokeren heeft het licht op groen gezet voor een nieuwe verkaveling in de Ploegstraat. De oppositie én omwonenden zijn echter bezorgd over de gevolgen van het woonproject dat zal verrijzen op de huidige weilanden. Ze vrezen voor extra wateroverlast en mobiliteitsproblemen in de Heirbrugwijk.

 

Tussen de Vijgenstraat en de Ploegstraat ontwikkelen private partner Santerra, de stad en sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk de komende jaren een nieuw woonproject dat 175 woningen omvat. De toekomstige verkaveling baart de buurt echter zorgen. Bij overvloedige regenval moesten de huidige bewoners van de Ploegstraat de voorbije jaren al geregeld hun dweil en emmer bovenhalen omdat hun huizen onder water liepen. "De rioleringen kunnen het water gewoonweg niet meer slikken bij hevig onweer zodat de deksels naar boven komen en de smurrie in onze straat loopt", zegt bewoner Rony Laheyne. "Als de weilanden naast onze straat straks grotendeels gebetonneerd worden voor het nieuwe woonproject vrezen we voor het ergste. Ook in de Hoogstraat hier wat verder zijn er regelmatig problemen met wateroverlast" Ook de gevolgen voor het verkeer in de wijk baart de buurt zorgen. "De Heirbrugstraat is nu al verzadigd. Als hier straks nog meer dan honderd woningen worden bijgebouwd kan het enkel nog drukker worden."

Op de gemeenteraad van maandagavond brachten enkele oppositieraadsleden de verzuchtingen van de buurt opnieuw ten berde. "Als er veel regen valt, staan de weilanden nu al enkele dagen onder water. Hoe kan de stad garanderen dat ze de waterhuishouding onder controle houdt?", werpt Jasmien Van Bockstal (N-VA) op. Björn Rzoska (Groen) treedt haar bij.
 

Extra groenzone

"Blijkbaar moet ook het laatste stukje groen langs de Durme binnen de stad er onder de bouwwoede aan geloven. Dat in watergevoelig gebied een verkaveling wordt gerealiseerd en er een hoogspanningslijn loopt, zijn blijkbaar niet de zorgen van dit stadsbestuur, evenals de gevolgen voor de mobiliteit in de al drukke en smalle Heirbrugstraat. Er is geen rekening gehouden met de verkeersafwikkeling. De bouw- en verkavelingswoede van dit stadsbestuur kent geen grenzen", fulmineert de Groen-fractieleider.

Volgens schepen van ruimtelijke ordening Filip Liebaut (CD&V) zal de waterhuishouding in de buurt er juist op vooruit gaan. "Nu is er in de huidige meersenzone geen enkele gecontroleerde waterhuishouding. In het nieuwe woonproject zijn er onder meer grachten voorzien om de overtollige regenval af te voeren. De waterhuishouding zal juist beterschap kennen door de nieuwe rioleringen", repliceert hij. "Bovendien wordt er in het project een bijkomende groenzone van 1,7 hectare aangesneden en worden twee vervuilde fabrieksterreinen gesaneerd. En wat de mobiliteit betreft: het nieuwe woonproject wordt doorkruist door fiets- en wandelpaden en omvat 100 extra parkeerplaatsen. Tot slot opteert netbeheerder Elia om hoogspanningsleidingen bovengronds te houden omwille van de kostprijs."

YANNICK DE SPIEGELEIR

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is