N-VA Lokeren wil Nederlands op de speelplaats en aan de schoolpoort.

Op 19 augustus 2023

Op vrijdag 1 september start voor zo'n 1,2 miljoen leerlingen in Vlaanderen het nieuwe schooljaar. Ook in Lokeren trekken zo'n 8.800 leerlingen van het basis- en secundair onderwijs opnieuw naar de schoolbanken (Bron: Dataloep). 

N-VA-gemeenteraadslid Manu Diericx grijpt de start van het nieuwe schooljaar aan om een aantal voorstellen te formuleren met betrekking tot het Lokerse stedelijke onderwijs. 

"Voor N-VA Lokeren is de kwaliteit van het Lokerse onderwijs de hoogste prioriteit. Het Lokerse stedelijke onderwijs is kwaliteitsvol en dat willen we absoluut zo houden. Daarin is de rol van het Nederlands voor ons cruciaal. Het is de taal die alle andere vakken mogelijk maakt en kinderen samenbrengt. Maar het stadsbestuur is daar te weinig mee bezig. Daarom komen we nu zelf met een aantal voorstellen", zegt Diericx. 

"Het Nederlands is dé taal die kinderen kansen geeft in Vlaanderen. Het is in een diverse stad als Lokeren ook dé taal die kinderen verbindt om samen te spelen, te leren en op te groeien tot zelfstandige burgers. Daarom is het cruciaal dat kinderen ook op de speelplaats Nederlands spreken, dat we vragen dat ouders Nederlands spreken aan de schoolpoort en dat ouders zich engageren om hun kind(eren) ook buiten de schoolmuren voldoende oefenkansen geven voor het Nederlands.  Ik stel voor om deze afspraken op te nemen in het schoolreglement. Zo geven we leerkrachten bovendien een stok achter de deur om leerlingen aan te spreken op hun taalgebruik op de speelplaats, wat op vandaag zeker al gebeurt. Zo creëren we verder een rijke, stimulerende taalomgeving met nog meer leerkansen omtrent het Nederlands", pleit Diericx. 

 

In zijn voorstel verwijst het gemeenteraadslid naar het aandeel leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederlands in de Lokerse stedelijke basisscholen. 
"Op bepaalde stedelijke basisscholen schommelt dat aandeel rond de 20% in het kleuteronderwijs en rond de 15% in het lager onderwijs (bron: Dataloep). Dat gaat om heel wat verschillende talen, waardoor er kliekjes kunnen ontstaan en de leerkracht in een klas soms wordt geconfronteerd met verschillende thuistalen. Maar we zien ook dat het voor sommige ouders nog een drempel is om in contact te treden met de school. De keuze voor het Nederlands is dus uitsluitend een positieve keuze", voegt Diericx daar nog aan toe. 

 

Diericx brengt zijn voorstellen op de gemeenteraadsvergadering van september. Daarna is er nog (verplicht) overleg met de schoolraad, waarin onder mee de ouders vertegenwoordigd zijn. "Het is een belangrijk debat dat we niet uit de weg mogen gaan, maar het is wel tijd voor actie", aldus Diericx. 

 

Bijlage 1: extra info: cijfergegevens aandeel anderstalige leerlingen  per schooljaar voor SBS Spoele in Lokeren (Bron: Dataloep) 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is