N-VA Lokeren-Moerbeke en N-VA-Zele stellen 'afrittenplan' voor

Op 26 april 2024

Wie in Lokeren of Zele de auto neemt, kan er niet omheen. Het afrittencomplex van de E17 en de gewestweg N47 krijgen heel wat verkeer te slikken. 
Het is er vaak heel erg druk en jammer genoeg gebeuren er regelmatig ongevallen. 

 

De N-VA-afdelingen van Lokeren en Zele trekken daarom met een gemeenschappelijk plan naar de respectievelijke gemeenteraden. De N-VA'ers luiden er de alarmbel. 

 

"De afritten van de autosnelweg en de gewestweg zijn een bevoegdheid van Vlaanderen", zegt Zeels gemeenteraadslid Kim Van Cauteren. "Maar dat ontslaat de gemeentebesturen niet van de plicht om het voor onze inwoners op te nemen op dat niveau. We zien dat zij veel te weinig doen om te wegen op oplossingen vanuit Vlaanderen, die nochtans cruciaal zijn voor een vlotte en veilige mobiliteit". 

 

Het 'op-en afrittenplan' van de N-VA-afdelingen bestaat uit vijf duidelijke punten:

 

 1.    Wie vanuit Antwerpen de afrit E17 richting Lokeren neemt, staat vaak aan te schuiven op de autostrade. Dit is levensgevaarlijk aangezien onoplettende chauffeurs op volle snelheid plots in de remmen moeten gaan. Het gebeurt vaak dat automobilisten niet kunnen stoppen en verderop op de rechterrijstrook staan wachten om in te voegen. Dat is bijzonder gevaarlijk. We vragen daarom om de afrit te verlengen.

2.    De inrit van het Lokerse industriepark moet dringend breder langs de Wolfsakker of er moet een rotonde of een extra in-en uitrit komen.

3.    De afstelling van de verkeerslichten op de N47 laat te wensen over. Wie pech heeft staat meerdere keren voor het rode licht. Tijdens de spits staan er lange files.

4.    Op sommige plekken is de situatie heel verwarrend voor fietsers. De veiligheid werd al aangepakt in de buurt van de op- en afritten, maar er is nog heel wat ruimte voor verbetering.

5.    Door de knip in de Zevensterrenstraat, moet alle verkeer richting het centrum van Zele langs Huis ten Halve. De voorsorteerstrook aan het kruispunt Durmen richting Lokeren is daar niet op voorzien. Ook hier vragen we om de rijstrook te verlengen.

 

"Aangezien de bezorgdheden dezelfde zijn, willen we dat Lokeren en Zele samen richting Vlaanderen stappen om snelle maatregelen te vragen. Veiligheid is voor ons echt een prioriteit", zegt Lokers gemeenteraadslid Manu Diericx. 

 

N-VA Zele agendeert het plan op de gemeenteraad van 25 april 2024. N-VA-Lokeren brengt het op de gemeenteraad van 29 april 2024. Beide fracties zullen het gemeentebestuur oproepen om over deze punten snel aan tafel te schuiven met Vlaanderen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is