Lokeren heeft geen toegang tot alle politiedossiers op grondgebied

Op 26 maart 2025, over deze onderwerpen: Politie

De politie van fusiestad Lokeren heeft geen toegang tot dossiers, meldingen en klachten van vorige jaren op het grondgebied van deelgemeente Moerbeke. Dat meldt Vlaams Parlementslid en gemeenteraadslid Manu Diericx (N-VA). De fractieleider van de N-VA in de gemeenteraad van Lokeren wil dat het probleem snel opgelost wordt: “Het uitblijven van een snelle oplossing maakt het werk van de Lokerse politie nodeloos moeilijk en omslachtig”. Diericx zal een brief schrijven naar de minister van Binnenlandse Zaken om de problematiek aan te kaarten. 

Na de fusie tussen de stad Lokeren en de gemeente Moerbeke, die plaatsvond op 1 januari 2025, heeft de politiezone Lokeren geen rechtstreekse toegang tot alle data over meldingen, incidenten, personen of gebeurtenissen op het grondgebied van Moerbeke van vóór de gemeentelijke fusie. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Manu Diericx (N-VA) opvroeg bij het stadsbestuur.

De gemeente Moerbeke zat vroeger in een andere politiezone, de zone Puyenbroeck. Sinds 1 januari is Moerbeke echter een volwaardig onderdeel van de fusiegemeente Lokeren. Nu blijkt echter dat de Lokerse politie géén toegang heeft tot dossiers die tot en met 31 december 2024 werden ingediend bij de Politiezone Puyenbroeck, waaronder dus de dossiers over het grondgebied Moerbeke.

Dat komt omdat de Lokerse politie geen toegang krijgt tot de databank ISLP (Integrated System for the Local Police) over dossiers van het grondgebied Moerbeke. “Op dit moment kunnen agenten uit politiezone Lokeren dus geen opzoekingen doen over meldingen vanuit Moerbeke. Indien ze informatie nodig hebben, moeten ze die telefonisch opvragen bij de politiezone Regio Puyenbroeck, en zijn de dus afhankelijk van de informatie die ze daar krijgen. Ze zijn dus niet zeker dat ze alle benodigde informatie krijgen. Dat heeft gevolgen voor het veiligheidsbeleid, want zo heeft de politie bijvoorbeeld geen zicht op vorige meldingen van geweld of andere criminele feiten”.

Snelle oplossing blijft uit

De oplossing zit bij ICT-dienst van de federale politie, die instaat voor de toegang tot de ISLP-databank. Helaas heeft deze dienst schriftelijk laten weten dat de toegang voor de Lokerse agenten momenteel geen prioriteit is. “Nochtans moet dit probleem zo snel mogelijk opgelost worden”, geeft Diericx aan. “De data die in de Algemene Nationale Gegevensbank staat is wel beschikbaar voor de politiezone, maar meldingen en incidenten op lokaal niveau zijn dus niet raadpleegbaar. Dat is toch te gek voor woorden? Het ISLP helpt om de operationele taken van de lokale politie efficiënter en effectiever uit te voeren. Het uitblijven van de toegang maakt het werk van de Lokerse politie een pak moeilijker.”

Het gebrek aan informatie is ook een grote bezorgdheid bij de inwoners van de de deelgemeente Moerbeke. "Inwoners van Moerbeke verdienen een veiligheidsbeleid zonder hinderpalen. De fusie mag er niet toe leiden dat vorige klachten onvindbaar worden en de politie daar niet langer zicht op heeft", zegt Moerbekenaar en N-VA-bestuurslid Stef van Hoye.

Brief aan de minister van Binnenlandse Zaken

“Deze situatie moet zo snel als mogelijk worden opgelost. Ik schreef daarom een brief aan Bernard Quintin, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, met de vraag om snel actie te ondernemen. Hierbij vraag ik om een technische oplossing te zoeken aangezien er meerdere politiezones zullen zijn die hiermee geconfronteerd worden. Ik ben vastberaden om hier iets mee in beweging te zetten”, zegt Diericx. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is