Brandweerkazerne: Ideale ligging tussen stadsring en centrum

Op 28 juni 2017

Bron: HLN.be 28/06/2017

STAD BOUWT NIEUWE BRANDWEERKAZERNE IN HAARSNIJDERSLAAN

Het Lokerse stadsbestuur heeft de knoop doorgehakt voor de verhuis van de brandweerpost. Volgend jaar start de bouw van een nieuwe kazerne op de hoek van de Haarsnijderslaan en de Strijkersstraat. De huidige uitvalsbasis in de Pompiersstraat is te moeilijk bereikbaar tijdens de spitsuren.

YANNICK DE SPIEGELEIR

Al sinds 1985 vertrekken de 'pompiers' van Lokeren vanuit hun kazerne in de stationsbuurt. Vanuit historisch oogpunt werd gekozen voor die locatie in het centrum om eenvoudig bereikbaar te zijn voor vrijwillige brandweerlieden. Maar dat uitgangspunt is helemaal achterhaald, want ook in Lokeren slibben de centrumstraten tijdens de spitsuren dicht door het drukke autoverkeer waardoor de brandweerlieden soms kostbare tijd verliezen op weg naar de kazerne.

Dallasblokken

Bovendien was de huidige uitvalsbasis te klein geworden.

Begin dit jaar startte de stad een onderzoek om de meest geschikte locatie voor een nieuwe brandweerkazerne te bepalen. Uiteindelijk viel de keuze op een perceel op de hoek van de Haarsnijderslaan en de Strijkersstraat, waar een tiental jaar geleden verlaten studio's werden afgebroken die toen deel uitmaakten van de beruchte Dallasblokken.

Geen lange procedures

"De grond is eigendom van de stad waardoor er geen lange aankoopprocedures moeten worden doorlopen en er onmiddellijk aan het ontwerp van de nieuwbouw kan begonnen worden", verduidelijkt burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD).

"Ook een locatie aan de Martelarenlaan was één van de opties die we overwogen, maar als de stadsring daar strop zou zitten, was er geen alternatieve uitvalsweg. De nieuwe locatie biedt zowel richting de stadsring als richting het stadscentrum een uitvalsweg en heeft daardoor een ideale ligging", aldus Anthuenis. Naast een nieuwe kazerne wordt aan de overkant van de Haarsnijderslaan ook een parking aangelegd voor het personeel van de brandweer. "Of die parking ook gedeeltelijk opengesteld wordt voor buurtbewoners moet nog bekeken worden", zegt Anthuenis. De bouwwerken beginnen volgend jaar al. Na de verhuis zal de stad de huidige gebouwen in de Pompiersstraat afstoten en verrijzen er in de toekomst wellicht nieuwe woningen.

Het dossier werd maandagavond ook besproken op de gemeenteraad. Enkele leden van de oppositie maakten kritische kanttekeningen. Gemeenteraadslid Alain Debbaut (Groen) pleitte om bij het ontwerp rekening te houden met de duurzaamheid van het nieuwe gebouw. Philippe Van Streydonck (N-VA) op zijn beurt betreurt dat de stad een beslissing heeft genomen alvorens inspraak te geven aan de buurtbewoners. "Afgelopen week ontvingen enkele bewoners van de Koning Boudewijnlaan en de Hoedhaarwijk een brief van het stadsbestuur dat de locatie van de nieuwe kazerne gekend is. Alles ligt dus al vast", klinkt het.

Gemeenteraadslid Marjon Thienpondt (sp.a) stelde zich tevens vragen bij het voorziene prijskaartje van 200.000 euro voor het ontwerp van de nieuwe kazerne.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is