Gratis cursussen mentale weerbaarheid in het Turks en Oekraïens: “Fout signaal, bedoeling moet zijn om nieuwkomers Nederlands te leren”

Op 27 juni 2025

Wist u dat er in Lokeren al een tijdlang gratis cursussen “mentale weerbaarheid” worden aangeboden aan vluchtelingen en asielzoekers in het Turks en Oekraïens? “N-VA Lokeren vindt dat een slecht idee. Ten eerste geeft dit een fout signaal: het lijkt alsof het leren van het Nederlands niet belangrijk is. Daarnaast zijn de projecten volledig gratis voor de cursisten, maar de Lokeraar betaalt wél de rekening. Bovendien bestaat er geen vergelijkbaar initiatief voor Lokeraars. Die moeten dan naar een betaalde psycholoog”, geeft fractieleider Manu Diericx aan.

Het stadsbestuur zegt met de lessen een kwetsbare doelgroep te willen bereiken die psychologische ondersteuning nodig heeft. Maar de keuze om die begeleiding in het Turks en Oekraïens aan te bieden, botst volledig met hoe N-VA naar inburgering kijkt. “Het stadsbestuur benadrukt in het beleidsplan het belang van integratie via taalverwerving. In praktijk blijkt dit echter een loze belofte. Zoals zo vaak is er een groot verschil tussen zeggen en doen.”

Nederlands als sleutel

Door cursussen aan te bieden in de moedertaal van nieuwkomers kiest het stadsbestuur dus niet voor inburgering via het Nederlands. Voor N-VA is het simpel: taal is een essentiële hefboom naar werk, sociale participatie en zelfstandigheid en is altijd de sleutel tot integratie. We geloven dat we enkel op die manier onze Vlaamse gemeenschap kunnen versterken. 

De Lokeraar betaalt

De cursussen worden bekostigd door het stadsbestuur. CD&V gaf mee dat de kostprijs van één cursus minstens 1.560 euro bedraagt. De onkosten van trainers, co-begeleiders en tolken zijn nog niet in het kostenplaatje opgenomen. Deze kost wordt dus gedragen door de Lokerse belastingbetaler, maar voor de deelnemers zijn de cursussen gratis. 

Slechte beleidskeuze

Het stadsbestuur zegt te willen inzetten op integratie via het Nederlands, maar doet in de praktijk het tegenovergestelde. Het is tijd dat men doet wat men belooft. Dit is een duidelijk voorbeeld van slechte beleidskeuzes. Met de N-VA aan het roer zou het niet waar zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is